19.10.2020

Kuukauden asiakas: Maija von Knorring

Lokakuun asiakkaamme on Isännöitsijätoimisto Falleniuksen Maija von Knorring.

– Mitä teet työksesi?

Lyhyesti sanottuna ammatti-isännöitsijän tehtäviä. Kohteeni ovat pääsääntöisesti asunto-osakeyhtiöitä Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella. Kohteiden rakennusvuodet vaihtelevat vuosien 1930 ja 2017 välillä. Töitä pääsee siis tekemään varsin laajan skaalan kiinteistöissä.

– Millaisia projekteja olet tehnyt yhteistyössä United Foundersin kanssa?

Asiakkaamme eli taloyhtiöt tarvitsevat peruskorjaushankkeissa erilaisia konsultteja, ja olemme hankkineet näihin tarpeisiin United Foundersin yrityksiltä projektinjohto- ja valvontatehtäviä sekä suunnittelu- ja tutkimuspalveluita. Lisäksi olemme hoitaneet UF:n yritysten avustuksella muutamia riitaselvitystapauksia menestyksekkäästi.

– Mikä tällaisten projektien hoitamisessa on tärkeintä?

Tiedottaminen. Tarkoitan sellaista tiedottamista, että kerrotaan vähän kerrallaan, mutta riittävän usein. Kukaan ei pysty käsittelemään itselle vierasta asiaa, jos se tulee isossa massassa. Lisäksi peruskorjaushankkeiden suunnittelun aikana on hyvä järjestää kaksi asukasinfoa, yksi suunnittelun puolessa välissä ja yksi suunnittelun valmistuttua. Infoissa asiat tulee kertoa ymmärrettävästi ilman tarpeetonta ammattijargonia riittävän pienissä paloissa.

– Mitä olet oppinut isännöitsijän työstä 16 vuoden aikana?

Tämä työ opettaa jotain uutta joka päivä, tai vähintään joka viikko! Isojen kiinteistönomistajien ollessa kyseessä yksi henkilö voi tehdä päätöksen kiinteistön peruskorjaamisesta tai muusta käyttäjiin vaikuttavasta asiasta. Asunto-osakeyhtiöiden puolella päätöksenteko on hyvin erilaista, siinä on erilaiset perusteet ja eri mielipiteet täytyy osata ottaa huomioon. Pitää myös muistaa, että valtaosin asukkaat hallinnoivat omaa kotiaan, ja koti on yksittäiselle ihmiselle merkittävä omaisuuserä. Siihen suhtautuminen on hyvin henkilökohtaista. Väitän, että niin isännöinnissä kuin konsulttipuolella erottuvat edukseen ihmiset, jotka osaavat esittää asioita ymmärrettävästi asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajille ja asukkaille.

Maija järjestämässä taloyhtiömingle -tapahtumaa.

– Mikä on viimeisin asia, missä olet onnistunut?

MiB ry:ssä (Mothers in Business) tekemäni työ on ilahduttanut minua paljon tämän vuoden aikana. Yhdistykseen kuuluu vain naisia ja se on urasuuntautuneiden äitien oma verkosto. Käymme paljon keskustelua työelämän ja perheen yhteensovittamisesta. Olen järjestänyt yhdistyksen jäsenille taloyhtiöminglejä eli vapaamuotoisia keskustelutilaisuuksia. Niissä olemme käsitelleet esimerkiksi putkiremontissa huomioon otettavia asioita sekä taloyhtiön tilinpäätöksen sisältöä. Kun edellinen tällainen tilaisuus päättyi, moni kertoi minulle saaneensa älyttömästi lisää varmuutta tarttua yhtiön asioihin. Tämä koko taloyhtiöjuttu lähti liikkeelle, kun eräs yhdistyksen jäsen kyseli Facebookissa apuja asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävään.

– Mitä sinusta ei tiedetä?

Olemme perheeni kanssa kovia geokätköilemään. Etsimme aina kaupungista ja metsistä uusia paikkoja, joihin mennä etsimään kätköjä. Teemme myös omia kätköjä muiden löydettäväksi. Geokätköilyn avulla lapsemme pääsee tutustumaan eri kaupunginosien leikkipaikkoihin ja minä puolestaan kiinnostaviin taloyhtiöihin ja rakennuksiin!

– Neuvoja samaan työhön haluaville?

Olemme yhtiökumppanini Dannyn kanssa tulleet alalle mestari-kisälli-reittiä, ja meidän molempien mielestä kyseessä on ala, jota oppii parhaiten tekemisen kautta. Hyvän tyypin voi aina kouluttaa isännöitsijäksi. Alalla investoinnit kohdistuvat nimenomaan ihmisiin ja firman sisäiseen kouluttamiseen. Tutkintojakin tulee toki käydä, mutta kun pääsee työssään jonkun kokeneemman oppiin ja harjoittelemaan työn ohessa, oppiminen tapahtuu pitkäjänteisesti ja pala kerrallaan. Se on pitkässä juoksussa hyvä tie. Hyvän isännöinnin kysyntä on vahvaa ja alalla on hyville tyypeille aina tarvetta.

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa LinkedInissä